kanoen-op-de-berkel

Kanoën op de Berkel

De Berkel ontspringt in de stad Billerbeck aan de voet van de Baumberge. Gaandeweg voegen de stromen van diverse andere bronnen zich bij het riviertje. De eerste tientallen kilometers meandert de Berkel sterk en oogt ze niet veel meer dan een beek. In het dorp Rekken, enkele honderden meters op Nederlands grondgebied, is een zandvang gerealiseerd. Dat is een verbreding, waar het door het snelstromende riviertje meegevoerde sediment kan bezinken. Vanaf daar is de Berkel gekanaliseerd. Ten oosten van Haarlo takt de Bolksbeek af die via het Twentekanaal in de Schipbeek uitmondt. De Berkel mondt bij Zutphen uit in de IJssel. De totale lengte van de rivier is 110 kilometer. U kunt zowel in Duitsland als in Nederland op de Berkel kanoën. Er zijn meerdere recreatiebedrijven die kanotochten aanbieden waaronder Ten Brinke in Rekken en Sportwijzer in Eibergen.

Kanovaren met als startpunt Ellewick Dld.
Deze kanotocht start vanaf het Duitse plaatsje Ellewick en eindigt bij Kanoverhuur Ten Brinke, net over de Duitse grens in Nederland. De tocht duurt ongeveer 90 minuten en is bij een lage waterstand goed bevaarbaar. Bij een hoge waterstand is deze kanotocht niet geschikt voor mensen zonder ervaring en gezinnen met kleine kinderen.

Op de Berkel stroomafwaarts, voorbij Ellewick komt u een klein watervalletje tegen. Een bord geeft aan dat u het watervalletje nadert. Voor het watervalletje stapt u uit bij de aanlegsteiger. Neem de kano mee over de kade van de Berkelplaats en leg de kano op de aanlegsteiger voorbij de waterval weer in het water.

Kanovaren met als startpunt Vreden Dld. (alleen voor gevondenen)
Deze tocht duurt  ongeveer 3 uur. Vooral het eerste deel van de tocht vergt enige vaarkennis, omdat er meerdere watervallen in de Berkel aanwezig zijn. De watervallen zijn niet gevaarlijk, maar er is wel een grote kans dat u met uw kano omslaat als u de vaartechnieken niet voldoende beheerst. In dit gedeelte van de Berkel zijn geen aanlegsteigers gebouwd, waardoor het niet makkelijk is voor een waterval uit te stappen en de kano over te dragen. Wij adviseren u om de kanotocht niet in Vreden te starten als u wilt varen met kinderen of met volwassenen die niet behendig zijn.

Kanovaren met als startpunt Eibergen
Sportwijzer verzorgt diverse kanotochten. Er zijn verschillende opstap- en eindpunten waarvan ook één in Eibergen.

Wanneer u gaat kanoën over de Berkel heeft u de keus uit een 1-persoons kajak of een 2/3-persoons Canadese Kano. Bij de Canadese kano’s worden tonnetjes meegeleverd waar uw waardevolle spullen droog kan bewaren tijdens het kanoën. Bij de kajaks worden spatzeiltjes geleverd. Daarnaast beschikt Sportwijzer over zwemvesten waar u gebruik van kan maken.

Na de instructie van de begeleid(st)er voor aanvang van de kanotocht, worden de kano’s te water gelaten. Tegen een meerprijs kan een begeleid(st)er van Sportwijzer meevaren om instructies en aanwijzingen te geven. Hierdoor kunnen de minder ervaren deelnemers ook van de kanotochten genieten.