flamingos-in-het-zwillbrocker-venn

Flamingo’s in het Zwillbrocker Venn

Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Eibergen en Groenlo. Het natuurgebied beslaat ongeveer 157 ha in oppervlakte en is een Natura-2000 gebied. Het is wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ca. 40 flamingo’s.

Het gebied werd al vele duizenden jaren geleden bewoond. Bodemvondsten wijzen op bewoning langs de rand van het veen door jager verzamelaarsgroepen uit het Laat paleolithicum, de oude steentijd (ca. 10.000 voor Christus). Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied. In het natuurgebied broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten.

Het Zwillbrocker Venn herbergt de grootste kokmeeuwen kolonie van Duitsland, met ca. 16.000 getelde dieren. Waar de kokmeeuwen het gehele jaar in het gebied aanwezig zijn, zijn de flamingo’s er van maart tot eind mei en trekken dan naar warmere oorden. Vanwege deze unieke broedvogels staat het gehele gebied onder Vogelbescherming. Het Zwillbrocker Venn is gemakkelijk per fiets bereikbaar maar er is ook een grote parkeerplaats voor auto’s. Langs het ven is een wandelroute uitgezet.