• mei 7, 2020
steenuilen-deel-2

Steenuilen deel 2

’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds. We zien de steenuilen vrijwel continue. Op een tak in de boom vlakbij de kast, op de uitkijkpost in de oude wilg, op de zonnewijzer of op het bankje achterin de tuin. Met een beetje geoefend oog kan je het beestje altijd wel ergens ontwaren. Meestal zien we er één maar soms ook zijn ze samen. Op de wildcamera die tegenover de ingang van de kast hangt, zien we dat er ook zeer regelmatig wordt gepaard en dat ze doorlopend in en uit de kast stappen. En vorige week zagen we een mooi beeld waarop één van de uilen (het mannetje?) een muis in z’n achterpoten heeft en zich daarmee de kast in wurmt. Zou hij zijn vrouwtje voeren? Of alvast een voorraad muizen voor de jongen aanleggen? We waren erg nieuwsgierig en vandaag kregen we antwoord op de vraag of er daadwerkelijk gebroed wordt. We kregen namelijk bezoek van een uilenkastencontroleur (mooi galgje woord) van de vogelwerkgroep Berkelland. We troffen het vrouwtje thuis, maar helaas zónder eieren. Wel bleek ze een grote broedplek te hebben (een kale plek op de buik) wat een duidelijk teken van broedsheid is. De uil is gewogen, gemeten en geringd en lijkt kerngezond. Een tweedejaars uil, dus vorig jaar geboren. Hoewel het behoorlijk laat is om nu nog eieren te leggen (de meeste steenuilen zijn al een poosje aan het broeden), heeft de uilenkastencontroleur er nog wel vertrouwen in. To be continued…