wandelen

Wandelen

De omgeving van Eibergen leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Vanaf onze B&B loopt u meteen de natuur in; langs de oever van de Berkel richting Rekken, naar het Assinkbos of Landgoed Lankheet. Wij hebben een aantal wandelingen voor u uitgezet waarvan de beschrijvingen in de map in de kamer te vinden zijn.

 

 

Startpunten van diverse andere uitgezette wandelingen in de omgeving:
Lindevoort 20, Rekken (bij de kerk). Hier starten 4 wandelingen door het buitengebied van Rekken variërend van 9, 13, 16 en 18 km.
Vooral de blauwe wandeling (13 km.) vinden wij erg mooi.
Parkeerplaats Landgoed Het Lankheet, Lankheterwerg 6, Haaksbergen. Hier starten 4 wandelingen: Het Vloeiweidenpad (6,4 km, mooi en divers), Groene route (8,2 km), Blauwe route (4 km) en de Gele route (3,2 km). De wandelingen zijn goed aangegeven maar helaas ontbreekt aan het begin een bord met een kaartje en afstanden.
Parkeerplaats Peddedijk/Niekerkerweg, Haaksbergen. Hier starten 5 wandelingen door het Armenveen, variërend van 2,4 tot 20 km.
Broekheurnerweg 52, Buurse. Startpunt van 4 wandelingen variërend van 4,5 tot 19 km.
Bommelaspad/Stendermolenweg, Haaksbergen. Startpunt van 4 wandelingen variërend van 3,2 tot 11 km. door het Buurserzand
Hotel Café Restaurant Prinsen, Eibergseweg 13, Haarlo. Startpunt van 4 wandelingen variërend van 3 tot 8 km. Het ‘ommetje’ (8 km) is erg mooi!

Klompenpaden:
Reckense Markepad in Rekken (11 of 16 km)
Achterwooldsepad in Winterswijk (8, 10 of 18 km)
Boereneschpad in Gelselaar (12 km. Alternatieve lengte 4, 8, 14, 17, 21

Op Mooi-Achterhoek.nl vindt u een groot aantal nauwkeurig uitgeschreven wandelingen. Heeft u er eentje gevonden, dan printen wij die graag voor u uit.

Het Trekvogelpad
Het Trekvogelpad (LAW 2), ook wel ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd, is het langste natuurpad van Nederland (414 km.) en loopt pal langs onze B&B! Het loopt van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Enschede. Een must voor ornithologen want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. De etappe Eibergen-Buurser Zand is één van de meest gewaardeerde etappes van het Trekvogelpad!
Bed & Breakfast Koning te Rijk biedt een wandelarrangement dat voor Trekvogelpad lopers ideaal is en bestaat onder andere uit twee overnachtingen, haal- en brengservice (van of naar begin- of eindpunt van de etappe) etc.

Wandelen met een gids
Regelmatig worden er publiekswandelingen of wandelexcursies georganiseerd.
Publiekswandeling Lankheet:Het Landgoed Lankheet, gelegen tussen Eibergen en Haaksbergen, is een groot bosrijk gebied afgewisseld met heide, vennen, historische boerderijen, hooilanden en oude essen aan de Buurserbeek. Het landgoed heeft een geschiedenis die 800 jaar teruggaat, maar geeft ook een vooruitblik tot ver in de 21e eeuw. Er zijn verschillende eigentijdse landschapsprojecten op het gebied van waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt, jeugdeducatie en jeugdzorg, kunst en theater. Hierdoor is te beleven hoe het landschap van de toekomst een onontbeerlijke plaats in ons dagelijks leven gaat innemen. Historie en innovatie gaan hand en hand samen en u kunt daar zelf aan deelnemen.
Iedere eerste zaterdag van de maand is er een publiekswandeling in het Waterpark van het landgoed. Verzamelen om 10.00 uur op het Veldwerkcentrum, Lankheterweg 6; kosten € 5,- inclusief koffie. Laarzen/buitenschoeisel aanbevolen.

Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.
Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. In de verte graast een kudde schapen. Kikkers kwaken in een verscholen poeltje. De rietgors zingt in een rietkraag. Een ontwakende adder warmt op in de ochtendzon. Overal groeit zonnedauw, veenmos en wollegras. Libellen en muggen trekken boomvalken aan.
Staatsbosbeheer streeft naar een grotere betrokkenheid tussen de gebruikers en zijn terreinen. Er is een evenwicht gezocht tussen het gebruik van de recreant en dat van de natuur. Samen met de gebruikers en bewoners heeft men besloten op de hoge zandruggen wegen en paden aan te leggen. Ruiters en menners maken veelvuldig van deze nieuwe route gebruik, fietsers hebben hun eigen paden zodat zij elkaar niet storen. Verder zijn er in het veen diverse mooie wandelroutes en is er een 500 meter lang ‘vlonderpad’ over het natte veen aangelegd. Ook is er een vogelkijkscherm dat door een speciaal pad ook voor minder validen goed toegankelijk is en zijn er twee uitkijkposten met informatie over het gebied. Het Haaksbergerveen is een nat gebied, waterdichte schoenen zijn aan te bevelen en in de maanden juli-augustus is een anti-muggen lotion beslist noodzakelijk! Rondom het veen staan bij de parkeerplaatsen (Niekerkerweg, Veenweg, Wennewickweg) de borden met wandel- en fietspaden.

Het is mogelijk o.l.v. een gids een wandelexcursie aan te vragen. Dit kan door contact op te nemen met de beheerder R. Dear, telefoonnummer: 053-5724203.
IVN Oost Achterhoek:Het IVN (afdeling Oost Achterhoek) organiseert met regelmaat educatieve wandelexcursies en activiteiten in de omgeving. Data zijn te vinden op hun website.